De reguliere controle duurt 10 minuten per persoon en wordt uitgevoerd door de tandarts. We werken met een persoonlijke aanpak waardoor het per persoon kan verschillen of deze één of twee keer per jaar voor controle moet komen. Kinderen van 4-18 jaar komen elk half jaar voor controle omdat er veel verandert in het gebit

Tijdens de controle wordt het gebit bekeken of er gaatjes zijn of andere problemen. De tandarts overlegt met u om tot een plan te komen. Daarna wordt er een afspraak ingepland voor de behandeling als dat nodig is. Afspraken voor periodieke controle worden het liefst een half jaar van te voren gemaakt.

Tijdens de controle komen een aantal zaken aan de orde:

Algemeen

 • Zijn er tandheelkundige klachten?
 • Hoe is het met de algemene gezondheid = Anamnesecheck?
 • Heeft u wensen m.b.t. uw gebit?
 • Zijn er gaatjes?
 • Zijn oude vullingen of kronen toe aan vervanging?
 • Hoe is de gezondheid van het tandvlees en de slijmvliezen?
 • Is het gebit goed schoon?
 • Is een beugel nodig?
 • Hoe liggen de verstandskiezen?
 • Om de 3 jaar worden er röntgenfoto’s gemaakt?

Kinderen:

 • Zijn er gaatjes?
 • Zijn de tanden schoon?
 • Hoe is de gebitsontwikkeling?
 • Hoe is de kaakontwikkeling?
 • Is er een beugel nodig?
 • Geven van fluorideapplicatie. (wij geven alleen fluoride als dit nodig is)

Tanden en kiezen hebben een belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat we kunnen kauwen, afbijten, praten etc. Bij sommige mensen staan de tanden te ver naar voren/achteren, is er te weinig ruimte en/of staan er tanden scheef. Een beugel helpt om de tanden en kiezen goed op elkaar te zetten. Dat heeft twee belangrijke functies:

 1. Het gebit kan beter schoongehouden worden ter voorkoming van gaatjes.
 2. Als tanden en kiezen goed op elkaar staan, zorgt dat ervoor dat de kauwkracht van tanden en kiezen goed verdeeld is. Dit voorkomt overbelasting op de lange termijn.

Wij hebben 25 jaar ervaring in het plaatsen van beugels bij volwassenen en kinderen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om u te helpen. Mocht u vragen hebben over een beugel, dan kunt u contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak. Tandarts Hans Beukers (gespecialiseerd in orthodontie) kan in overleg met u een plan opstellen voor een behandeling.

Soorten beugels

– Bent u op zoek naar een snellere orthodontie behandeling met preciezer resultaat? Dan is de insignia 3D technologie mischien iets voor u. Dit is een 100% maatbeugel die wij voor u laten maken. 

– Wilt u graag een beugel maar liever niet zichtbaar? Dan zijn onzichtbare beugel-bakjes mischien de oplossing. Wij werken met Clearcorrect beugels. Voor vragen en informatie kunt u ons bellen of mailen.

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ de lege plek van een tand of kies door een ‘nep-tand’. De ‘nep-tand’ wordt vastgemaakt aan één of twee hoesjes (kronen) die geplakt worden op de tanden naast de ‘nep-tand’. Dit is een stevige constructie die jaren mee gaat.

Een facing is een schildje van porselein of composiet die op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien eruit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug, of kunstgebit.

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Hans Beukers heeft in 2018-2019 de cursus implanteren gevolgd. Vanaf januari 2020 beschikken wij over de mogelijkheden om te implanteren in onze praktijk. We werken met 3D-techniek om snel en succesvol een implantaat te plaatsen.

Een kroon is een tand of kies van zirkonium of porselein die over je eigen tand of kies wordt gezet. De behandeling bestaat uit twee delen:

 • De eerste behandeling duurt doorgaans 60 minuten. In deze eerste behandeling wordt de tand/kies voorbereid op een kroon door de 1mm van de tand af te slijpen. Er wordt een digitale scan gemaakt. Met de informatie uit de scan maakt de tandtechnieker een kroon. U krijgt ook een tijdelijke kroon (noodvoorziening) waardoor u normaal kunt eten en drinken.
 • De tweede behandeling is twee weken later. De noodvoorziening wordt eraf gehaald en de tand wordt schoongemaakt. De gemaakte kroon zal eerst worden gepast en er wordt gekeken of u tevreden bent. Dan wordt de kroon vastgezet. De tweede behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen als er meerdere tanden en kiezen ontbreken in de mond. De mogelijkheid bestaat ook om een gedeeltijke prothese aan te laten meten voor als u bijvoorbeeld één tand mist. U kunt de tandarts vragen naar de mogelijkheden. Om u een goede pasvorm te garanderen is het noodzakelijk dat er meerdere behandelsessies plaatsvinden. Bij elkaar duurt het 5 weken voordat u de nieuwe prothese mee naar huis krijgt. De afspraken worden door ons als volgt ingepland:

 1. Op uw eerste afspraak wordt er een afdruk gemaakt door te bijten in een lepel met afdrukmateriaal. (alginaat) Met deze informatie maakt te tandtechnieker uw persoonlijke afdruklepel.
 2. Er wordt een afdruk gemaakt m.b.v. persoonlijke afdruklepels. Dit garandeert een goede pasvorm.
 3. Tijdens deze behandeling wordt gemeten hoe de prothese in uw mond komt. Ook wordt de kleur bepaald.
 4. Uw prothese wordt gepast in de mond. Samen met de tandarts bepaalt u of u tevreden bent. Er kunnen nu nog aanpassingen gedaan worden.
 5. U krijgt uw prothese mee. 

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes worden opgevuld. Dit noem je sealen. Sealen kan worden gedaan door: de tandarts, mondhygiëniste en preventieassistente.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

U kunt aanslag krijgen op de tanden door kleurstoffen in eten, drinken of door roken. Wij werken met een veilig bleekmateriaal waar u zelf thuis mee kunt bleken. De assistente of tandarts maakt een afdruk van uw gebit. Één week later kunt u komen om uw persoonlijke bleek-bitjes en materiaal op te halen. De assistente geeft u een instructie om tot een succesvol resultaat te komen. Wij werken in de praktijk met Opalescence. U kunt bij uw tandarts informeren naar de mogelijkheden.

Wij proberen om uw mond gezond te houden en te voorkomen dat er tanden en kiezen getrokken moeten worden. Soms is het helaas zo dat de tand/kies niet “gered” kan worden. De verstandskiezen kunnen ook reden zijn om uit de mond te halen als deze in een schadelijke positie liggen of als u deze niet goed kunt schoonhouden. De tandarts zal altijd met u bespreken wat zijn advies is en hij kan u eventueel doorsturen naar de kaakchirurg.

In de tand/kies zit een wortel die ervoor zorgt dat tand/kies stevig in de kaak blijft zitten. In de wortel zitten zenuwen die pijn kunnen registreren als er te hard op een tand/kies gebeten wordt. Als er een gaatje in de tand komt kan de zenuw hierop reageren door pijnsignalen af te geven. Als een gaatje erg groot wordt en/of dicht bij het wortelkanaal ligt kunnen de bacteriën de wortel infecteren en dit zorgt voor veel pijn. Signalen kunnen zijn: gevoeligheid bij warm en kouden, een bonzende kies, dikke wang en het gevoel dat je kies te hoog aanvoelt. De behandeling bestaat uit het schoonmaken van het wortelkanaal en de kies daarna te vullen zodat er geen bacteriën meer bij kunnen. De behandeling duurt gemiddeld 80 minuten.