Gezonde mond

Een gezonde mond is ons doel voor u. Een belangrijk onderdeel voor een gezonde mond is als uw gebit schoon is en het tandvlees roze van kleur is en niet bloed bij het poetsen. De mondhygiëniste en preventieassistente helpen om uw gebit te reinigen en uw tandvlees gezond te krijgen/houden. De tandarts kijkt bij de periodieke controle of er geen gaatjes zijn of andere problemen in het gebit. Het hele team (parodontologisch team) samen helpt u aan een gezonde mond.

Mondhygiëne behandelplan

Het parodontologisch team bestaande uit de tandarts, de mondhygiënist en de preventieassistente werken samen om uw gebit gezond te krijgen/houden. De preventieassistente verzorgt poetsinstructie voor kinderen en tieners om hun poetsgedrag te verbeteren. Ook is het werk van de preventieassistente om het gebit te reinigen van tandsteen. De mondhygiëniste behandelt parodontitis dit is een ernstige ontsteking van het tandvlees waarbij er ook sprake is van botafbraak. 

Tandplak en tandsteen?

Tandplak zijn de achtergebleven etensresten op de tanden. Dit voelt als een dun laagje op de tanden. Bij het tandenpoetsen kunt u dit zelf verwijderen. Op sommige tanden of kiezen is het moeilijker om goed te poetsen. Het gevolg hiervan is, dat de tandplak niet wordt weggepoetst. Als de tandplak lang genoeg op de tand blijft zal dit verkalken en hard worden. Dit noemen wij tandsteen en kunt u zelf niet weghalen. De mondhygiëniste en preventieassistente hebben speciale apparatuur om dit voor u te doen. 

Cijfer voor uw tandvlees

Wij meten de ruimte tussen de tand en het tandvlees. Het cijfer wat we hiervoor geven is de zogenaamde DPSI-score. Dit cijfer bepaalt wie de gebitsreiniging bij u mag uitvoeren. De preventieassistente of de mondhygiëniste. 

Het onderhoudsplan

Het onderhoudsplan bepaalt hoe vaak uw gebit gereinigd moet worden. Regelmatig evalueren wij dit plan en passen het zo nodig aan.

Verschil mondhygiëniste en preventieassistente 

Mondhygiëniste

  • verwijdert tandsteen onder het tandvlees.
  • behandelt vergevorderde ontsteking van het tandvlees (parodontitis).
  • maakt röntgenfoto’s en interpreteert die voor de behandeling.
  • bespreekt kweekuitslagen.
  • bespreekt de behandelplanning en het vervolgtraject.
  • voert periodieke controles uit.

Preventieassistente

  • verwijdert tandsteen en tandplak boven het tandvlees.
  • neemt kweken af.
  • geeft instructie op maat m.b.t. poetsen, reinigen tussen de tanden en instructie voor bleken.