Algemeen

Een beugel wordt meestal aangemeten tussen het 10e en 14e levensjaar. De aanvang is afhankelijk van de groei van de kaak en de wisseling. 

Wij werken met een 5 stappenplan:
1
Een intake consult: Hier bekijken we of er een beugel geïndiceerd is en als dat zo is, wordt gekeken wat de beste aanvangstijdstip is. 
2Uitgebreid onderzoek: Hier verzamelen wij alle informatie dat nodig is om een behandelplan en een begroting te maken. 
3Het behandelplan: U ontvangt het individueel ontworpen behandelplan en de daarbij horende begroting.
4De beugel: Indien u akkoord gaat met het behandelplan kunt u een afspraak maken voor het plaatsen van de beugel. Gedurende de gehele beugel-periode komt u iedere 5 weken op beugel controle. 
5Na de beugel: Na het verwijderen van de beugel wordt een retentiebeugel (spalk) geplaats achter de voortanden.

Afspraken

In onze praktijk hebben wij de maandag en dinsdag geheel gereserveerd voor orthodontie. Op andere dagen kunt u alleen voor spoedbehandelingen aan uw beugel terecht.
Als de actieve behandeling is gestart, vergeet dan niet meteen een vervolgafspraak maken.

Wanneer bellen?

Als je beugel stuk is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk. In uiterste nood kun je de draad doorknippen met een scherp schaartje of nagelknipper en vervolgens de draad eruit trekken. Bel dan zo spoedig mogelijk de praktijk voor een nieuwe draad.

Pijn

Het in beweging zetten kan mogelijk wat pijn geven, met name met afhappen en kauwen. Over het algemeen trekt deze pijn in drie dagen weg, in deze periode kan paracetamol helpen tegen de pijn. Bij een vaste beugel moet je wennen aan de slotjes die ‘prikken’ in wang. Om het wennen te vergemakkelijken geven wij was mee, die je op brackets kunt plakken om de wang te beschermen. Als de pijn aan je tanden en kiezen na drie dagen niet minder is geworden of als er een draadje in je wang steekt moet je de praktijk bellen.

In vijf stappen naar een goed recht gebit! Of het nodig is dat je gaat ‘beugelen’ is nog de vraag. Dat bepalen we bij het eerste consult. Blijkt dat je een beugel nodig hebt, dan gaan we samen aan de slag. In dit stappenplan lees je wat we zoal gaan doen.

Stap 1: Wel of geen beugel

Tijdens het eerste consult wordt er bepaald of er een beugel nodig is. We kijken naar de kaakontwikkeling, tandstand, groei, tandwisseling en de motivatie. Als tijdens dit consult blijkt dat er gestart kan worden aan het beugeltraject maken we een vervolg afspraak. Het kan voorkomen dat het beter is de beugel nog even uit te stellen in verband met tandwisseling en/of groei. We spreken dan een nieuw consult af verder in de toekomst. Heb je helemaal geen beugel nodig of is het niet gewenst dan komt er geen vervolgafspraak.

Stap 2: Uitgebreid onderzoek

Hierbij kun je het volgende verwachten :
1. we maken een boven- en onderafdruk (het zogenaamde ‘happen’) om gebitsmodellen te kunnen maken.

2. we maken een aantal mond- en gezichtsfoto’s. Dit doen we om de beginsituatie vast te leggen. Zijn je tanden gezond en hoe zien ze eruit? Omdat gedurende de behandeling het gezicht soms sterk verandert, fotograferen we ook de zijkant van je gezicht.

3. we maken enkele röntgenfoto’s, onder andere:
a. een röntgenschedelprofielfoto – hiermee kan de tandarts voorspellen hoeveel de kaak zal groeien.
b. een overzichtsfoto van de onder- en bovenkaak waarop de wisseling en de wortels goed zichtbaar zijn.

4. we vragen je een uitgebreide vragenlijst in te vullen over je gezondheid. Ook willen we graag weten of je snoept, hoe je je tanden poetst en hoe je slaapt. Als je slaapt met open mond maakt dat de behandeling lastiger!

Stap 3: Behandelplan & offerte

De tandarts bestudeert alle gegevens en komt dan met een diagnose en een behandelvoorstel. Dit bespreken jullie samen. De tandarts vertelt wat je afwijking is, welke behandeling nodig is en welke beugels je gaat dragen. Ook krijg je te horen hoe lang het duurt en wat de kosten zijn van de behandeling.

Stap 4: Je gaat beugelen

Ben je akkoord met het plan en de kosten dan start de
behandeling en ga je beugelen. Elke maand controleren we de voortgang van de beugelcorrectie.

Stap 5: Retentie

Retentie is een moeilijk woord voor vasthouden. Het bereikte resultaat willen we in stand houden. Om dat resultaat vast te leggen, maken we eerst weer een afdruk van je kaken.
Hierna krijg je een zogenaamde retentiebeugel. Hoe lang je de retentiebeugel moet dragen, hangt af van je leeftijd en de behandeling die je hebt gehad. Tijdens de retentiefase hoef je steeds minder vaak te komen. Eerst kom je terug na drie maanden, dan een half jaar en vervolgens na een jaar.
Als de stand na een jaar nog goed is, vragen we of jouw eigen tandarts bij de periodieke controle de retentiebeugel wil controleren.

Kosten van onderzoek

Aan het uitgebreide onderzoek en de bespreking van het behandelplan zijn kosten verbonden. Vaak vergoed je ziektenkostenverzekering dit. Vergeet niet om dat na te vragen.

Meer weten over beugels?

Zie ook de infokaart ‘Losse & vaste beugels’.

Losse beugel

Losse beugels, ook wel uitneembare beugels genoemd, heten zo omdat je ze uit de mond kan halen. Uitneembare beugels zijn gemaakt van plastic (eigenlijk kunsthars) waaraan metalen draden zijn vastgemaakt. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Bij ons in de praktijk veel gebruikte losse beugels zijn de blokbeugel en de buitenboordbeugel. Een blokbeugel wordt gebruikt om de stand van de onderkaak te verbeteren. Het is een kunstof blok waarin zowel de boven- als onderkaak past. De kaak wordt op deze manier in een voorwaartse stand gedwongen. Meestal wordt de blokbeugel gecombineerd met een buitenboordbeugel op het hoofd in de nacht. Deze dient ervoor de beugel op zijn plaats te houden gedurende de nacht en om druk te geven op de achterste kiezen in de bovenkaak om  ruimte te maken. Losse beugels moeten minimaal 16 uur per dag gedragen worden. In de praktijk betekent dat alleen met eten en sport de beugel uit is.

Vaste beugel

De slotjesbeugel
Een vaste beugel – ook wel slotjesbeugel genoemd – kan niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Door de  brackets loopt een veerkrachtige draad die er voor zorgt dat de tanden en kiezen in de juiste richting gaan verplaatsen. In onze praktijk werken wij met de nieuwste soort slotjes die gesloten worden met een schuifje in plaats van elastiekjes. De voordelen van deze vernieuwde techniek zijn weinig pijn, gemakkelijke behandelingen, stabiel eindresultaat en vaak een kortere behandelduur.

Insignia beugel

Naast de reguliere slotjesbeugel is het bij ons mogelijk voor een volledig individueel aangepast bracketsysteem te kiezen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de geavanceerde 3D techniek van Insignia. Insignia is een geavanceerde software waarmee wij een behandelplan op maat maken. Deze techniek resulteert in een 100% maatbeugel die alleen past in uw mond. Deze vernieuwde techniek geeft u een sneller en meer precies resultaat.

De bracketpositie op de tand en de keuze van de draad wordt altijd individueel bepaald. Met hele kleine en verantwoorde krachten worden de tanden samen met het bot verplaatst om allereerst natuurlijk de tanden recht te zetten, maar ook om bijvoorbeeld je lippen beter te ondersteunen(vollere lippen), of het gezicht minder ingevallen te maken.

Het Herbstscharnier

Een andere bijzondere vaste beugel is het Hebstscharnier. De beugel van Herbst bestaat uit metalen ringen die om 4 bovenkiezen en 4 onderkiezen vastgemaakt zijn. De ringen zijn met een soort ‘locomotiefstaafjes’ met elkaar verbonden. Deze staafjes zorgen ervoor dat de onderkaak permanent naar voren wordt gehouden, terwijl de mond wel open en dicht kan worden gedaan. Met de Advansync 2 beugel is het sinds kort zelfs mogelijk om een Herbstscharnier te combineren met een vaste slotjesbeugel. Voor meer informatie over soorten beugels bezoek de site van ormco.

Het poetsen met een vaste beugel vraagt om extra aandacht. Er blijven veel etensresten zitten tussen de beugel en de tanden en kiezen. Het is van belang dat je minimaal tweemaal per dag je mond grondig reinigt. Voorkom onnodige plak door het aantal eetmomenten zo min mogelijk te houden.

Voor het reinigen van je mond met de beugel, zie je hiernaast de ‘poetsstappen’ in beeld. Behalve goede reiniging met borstel zal u extra hulpmiddelen, zoals ragers moeten gebruiken om een optimale reiniging te krijgen. Je vindt een duidelijke instructie in de poetsfolder en de folder verzorging van beugels.

Zie de site www.allesoverhetgebit.nl/

Met een uitneembare beugel kun je in principe alles eten en drinken. Probeer echter de snoep- en drinkmomenten zo minimaal mogelijk te houden. In ieder geval twee maal per dag je tanden en je beugel poetsen (met speciale borstel). Om te voorkomen dat er etensresten tussen de beugel en je kiezen blijven zitten moet je na het eten of drinken je mond en de beugel afspoelen met water.

Met een vaste beugel kun je niet alles eten en drinken. Een vaste beugel is tijdelijk vastgeplakt aan je tanden en kiezen, door harde dingen te eten kunnen de slotjes loskomen. Met de slotjes is het veel moeilijker poetsen, waardoor er een grotere kans is dat er meer plak achterblijft op de tanden en kiezen. Door het drinken van suikerhoudende dranken kunnen de bacteriën in de plak verkleuringen in het glazuur veroorzaken. Probeer ook met een vaste beugel het aantal eet- en drinkmomenten zoveel mogelijk te beperken. Max. 7x per dag.

Spalken

Als de actieve behandeling klaar is, kan de beugel eruit. Alvorens dat te doen wordt er weer een afdruk genomen van de kaken om op deze modellen retentiedraadjes te maken of een nachtbeugel. Retentiedraadjes zijn draadjes die bij verwijderen van de beugel achter de tanden geplakt worden om de bereikte stand vast te houden. Zo’n draadje wordt semi-permanent aangebracht en zal alleen bij klachten of tandvleesproblemen verwijderd worden. 

Nachtbeugel

In sommige gevallen is het nodig om ook een nachtbeugel te dragen nadat de beugel verwijderd wordt. Deze dient ervoor om het eventueel ‘terugzakken’ van de onderkaak tegen te gaan, waardoor opnieuw een overbeet zou kunnen ontstaan. Nachtbeugels zijn er in verschillende uitvoeringen, de meest simpele is een gehemelteplaat met een bevestigingsdraad over de voortanden en de kiezen. Een ander soort nachtbeugel is een Orthodontic Invisable Retainer (OIR), dit is een doorzichtig hoesje om de tanden en kiezen. Deze kan ook voor onder en boven aan elkaar gemaakt worden, zodat de kaakstand wordt gefixeerd.

Tijdens de retentiefase neemt de controlefrequentie verder af. Eerst na drie maanden, dan ½ jaar en vervolgens na een jaar. Als de stand na een jaar nog goed is zal gevraagd worden aan de verwijzend tandarts of hij bij periodieke controle de spalken wil controleren.